Een gewone bessenstruik is een makkelijke plant voor beginnende tuiniers. In normale tuingrond doen ze het al snel goed, als ze maar zonnig staan.

Wanneer bessen snoeien
Bessen snoeien doe je in het vroege voorjaar. Let er bij de aalbes op dat er ook direct na aanplant gesnoeid moet worden. Snoei alleen als het niet vriest.

Rode bessen snoeien
Rode bessen Ribes Rubrum, of aalbessen, zijn de meest gekweekte bessen in de tuin. Er zijn naast rode ook witte aalbessen (zoals Ribes rubrum ‘Witte Hollander’). Rode bessen zijn het meest geliefd bij de vogels, die laten de blanke meestal hangen, en dat terwijl die witte bessen minstens zo smakelijk zijn.

Bessen snoeien beïnvloedt de hoeveelheid en de grootte van de bessen. Daarnaast bepaalt het ook hoe vaak je kunt oogsten. Na het planten moet je (als het tenminste niet vriest) de scheuten terugnemen tot zo’n 25 centimeter. Aan het eind van het eerste jaar moeten ze weer worden gehalveerd. De volgende jaren snoei je tot op de gewenste hoogte. Om de bessenstruik mooi compact te houden kun je uitgebloeide takken snoeien tot op een gezond zijtakje, dat doe je na de oogst. Zorg voordat je begint met snoeien voor het juiste snoeigereedschap.

Leave a Reply

Your email address will not be published.